Què diu l’escolta activa realitzada a la població jove a la CV

3/01/2023

Enric Deltoro és Tècnic de Joventut i fundador del MLPV

A la Comunitat Valenciana s’ha realitzat una escolta activa a la població jove mitjançant qüestionaris de respostes obertes. Això ha permés detectar quines són les vertaderes preocupacions, problemes, demandes, necessitats i interessos dels qui han contestat a les preguntes. Res condiciona les respostes que, en ser obertes, mostren les vertaderes inquietuds de qui les respon. L’anàlisi d’aquests qüestionaris requereix d’un treball de codificiació de respostes que porta molt temps, però el resultat d’aquest esforç posterior val la pena, és una fotografia molt precisa del col·lectiu al qual s’ha preguntat.

Val la pena fixar-se en algunes dades destacades de l’enquesta a la població juvenil de la CV, realitzada pels tècnics de Xarxa Jove per a l’elaboració dels plans de joventut locals, amb el mateix qüestionari de preguntes obertes (sense respostes alternatives fixades prèviament). Han sigut més de 5.000, de les quals s’ha seleccionat un 30%, representatives de la població jove de la CV, donant aquests resultats:

Els aspectes positius i les oportunitats de futur:

Més de la meitat ressalten positivament, dels seus propis congèneres, els seus valors (manera de ser, personalitat adquirida…) o motivacions (esportives, culturals, socials…), una cosa de la qual, en la mateixa proporció, es troben satisfets, i determina els seus interessos en la vida. Un 25% estan satisfets/es, també, dels seus assoliments acadèmics. Tant una cosa com l’altra, valors-motivacions i assoliments acadèmics és, per a quasi el 75% en cadascun d’aquests aspectes, la qual cosa valoren com a oportunitats de futur.

Les preocupacions i problemes:

L’emancipació (sobretot tindre una bona faena) i aconseguir les seues metes acadèmiques, són les preocupacions personals d’aproximadament un terç (cadascuna d’elles) de la població jove. El primer, a més, és un problema de la joventut per al 40%. Encara que la major quantitat de referències als problemes que té la població juvenil se situa entorn de valors i actituds personals vinculats a la falta de maduresa, de responsabilitat, i de motivació, que nomenen el 75% dels joves. La llista de problemes a la qual, de manera espontània, fan referència les persones joves entrevistades inclou:

  • El sistema educatiu formal (32%)
  • El consum de drogues (24%)
  • La Salut mental (17%)
  • L’addicció a les pantalles (14%)

La visió de la societat en la qual viuen:

Per a més del 20% els avanços socials, el compromís de millora col·lectiva, l’ajuda mútua, la participació… són aspectes positius de la nostra societat. A més, per a un terç, la tolerància, la igualtat, el respecte… són valors positius a destacar. Curiosament, per a quasi el 75% de joves, els principals problemes de la societat són les reculades i/o mancances en temes com la tolerància, la igualtat, el respecte cap a altres persones, als drets humans, el medi ambient, o l’increment de l’odi, l’egoisme, la violència… Aquests aspectes no solament apareixen com a problema de la societat per a una gran majoria de joves; per a quasi la meitat són també un problema de la gent jove, i per a quasi un 25% és una preocupació personal.

El municipi on viuen:

Independentment de les característiques particulars de cada municipi, hi ha uns elements que es repeteixen en pràcticament quasi tots: els espais públics, tant oberts com tancats, tant els destinats a la socialització, com les instal·lacions esportives, culturals, educatives…en el referit a la seua creació, el seu manteniment i neteja, són la tasca que la joventut encarrega als ajuntaments. Per a quasi la meitat de la joventut són el principal problema local, i per a un 20% són un aspecte positiu local. Per al 25% de la població jove, els espais naturals del seu municipi són una cosa molt valorada.

La dignitat del 304

El món del  futbol ens està llançant notícies rellevants alienes a l'esport en sí. Sembla que...

La democràcia és un bé sempre jove

Ángela Abós, Catedràtica l'institut de Llengua i Literatura, ha ocupat multitud de càrrecs...

La responsabilitat de viure

 Algú em va dir ahir que estàvem canviant el món. No crec que siga cert, perquè afortunadament ja...

Notes de societat 2

“El Partit Laborista ha arrasat aquest dijous en les eleccions generals del Regne Unit, i Keir...
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad