L’esquerra del Regne d’Espanya és antiamericana?

6/06/2023

6 de juny de 1944. Hui, 6 de juny de 2023, és el 79 aniversari del Desembarcament de Normandia, anomenat en clau Operació Overlord. Els aliats desembarquen a les platges de Normandia, primer pas per a obrir el front de l’Oest. Fins a aquest moment, la resistència al feixisme a Europa la va protagonitzar en solitari l’URSS. Va ser una operació espectacular.

No és molt conegut però el primer gran desembarcament de tropes va ser el de les tropes espanyoles a Cuba. De fet, tampoc cal sentir-se orgullosos d’aquesta mena de gestes ja que la classe obrera va haver de pagar amb la seva sang tan gran insensatesa colonial i criminal. També vam ser els primers a inventar els camps de concentració. Devem aquest “honor” al malparit general Valeriano Weyler precisament a Cuba. En deien “reconcentració”, es tractava de concentrar la població civil el 1896 amb una fútil intent d’atacar els independentistes cubans. No ens desviem del títol de l’article.

Efectivament els aliats nord-americans, anglesos i canadencs van desembarcar a les platges amb nom en clau Utah, Omaha, Sword i Gold i Juno. L’esquerra espanyola va veure amb gran il·lusió aquesta gran operació bèl·lica. Les tropes van treure als nazis de mitja Europa fins a entrar en territori alemany on van anar descobrint amb gran estupor els camps de concentració.

Per exemple, a Mauthausen, conegut com “el camp dels espanyols”, els presoners espanyols en aquelles hores decisives van rebre a les tropes estatunidenques amb una pancarta: “Els espanyols antifeixistes saluden a les forces llibertadores”, i amb banderes republicanes.

Els espanyols d’esquerres van esperar. Creien que una vegada vençut el nazisme i el feixisme italià, arribaria l’hora d’acabar amb el feixisme espanyol. Per això es va intentar la invasió de la Vall d’Aran, denominada en clau Operació Reconquesta d’Espanya, promoguda pel Partit Comunista d’Espanya, de provocar a l’octubre de 1944 la instal·lació d’un govern de la república i provocar l’actuació dels antifeixistes el món. No va anar així. L’anhelat desembarcament a Almeria, València o Castelldefels mai es va produir. És més, el 21 de desembre de 1959 el president dels Estats Units Dwight D. Eisenhower es va passejar en un cotxe descobert per el Paseo de la Castellana al costat del feixista Francisco Franco. Una gran ignomínia. Eisenhower en altre temps el gran cap de les tropes aliades, va tacar la memòria de la Batalló Abraham Lincoln que va lluitar en el marc de les Brigades Internacionals i d’aquells que els van donar la benvinguda a Mauthausen. Per als antifeixistes espanyols va ser un gest que va significar una punyalada al cor.

De totes maneres, l’esquerra espanyola té com a referents a Noam Chomsky, Pete Seeger, Bob Dylan, Joan Baez, Martin Luther King, Henry David Thoreau, Rosa Parks, Bernie Sanders, etc.

Però, i si els aliats haguessin acabat amb la dictadura franquista en 1945? En la història hi ha cruïlles que gelen la sang.

La nova llei del Parlament de Catalunya de foment de l’associacionisme

Al maig de l'any passat vam publicar a Memòria del Futur un vídeo sobre la meva compareixença en...

XII Trobada transfronterera d’entitats memorialistes. I evocació d’un terrassenc, Domènec Serveto, afusellat pels nazis

Reportatge sobre la XI Trobada Transfronterera d'Associacions de la Memòria Històrica, Democràtica...

Crònica dels anuncis de perfum

Fins ara als diaris hi podeu trobar cròniques de viatges, parlamentàries, de guerra, roses, etc....

Killers of the flower moon

Fitxa tècnica Títol original: Killers of the flower moon Any: 2023 Duració: 206 minuts País:...
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad