Camp de voluntariat

26/04/2023

Malauradament, a la zona de la Marjal de Castelló han coincidit dues problemàtiques considerables. La primera d’aquestes sorgeix a partir de la desconsideració dels veïns i veïnes: poc a poc s’han anat introduint una sèrie d’espècies de tortugues invasores que destrossen els ecosistemes autòctons i els furten els mitjans necessaris per a la supervivència a les tortugues autòctones. De fet, són tan perjudicials que també consumeixen l’aliment de molts altres peixos que es troben en aquest hàbitat.

A causa d’açò, la setmana del 27 del passat juny a l’1 de juliol es va dur a terme un camp de voluntariat per a tractar de recollir tortugues amb la finalitat de deixar un poc més d’espai i menjar a les tortugues autòctones com també a altres animals aquàtics. Voluntàries de diferents instituts, dos monitores, una biòloga en procés i un coordinador hem aportat el nostre granet de sorra per contribuir a aquesta causa i intentar fer Castelló un poc més responsable. Després de tot, hem aconseguit recaptar prop de vint tortugues, les quals hem portat a un refugi per a elles i en un futur pròxim aniran al centre d’investigació El Saler, on valoraran el seu estat de salut i investigaran un poc més sobre elles.

El primer dia vam descobrir que els camins i sèquies de la marjal estaven replets de fem disseminat, el qual ens va semblar realment indigne per a un lloc protegit. A més, també vam veure grans punts d’abocament on s’havia acumulat una enorme quantitat de residus i béns materials que alguns veïns i veïnes han acostumat a tirar, encara que no està permès, sense respectar la neteja i higiene del lloc.

Açò constitueix la segona problemàtica que hem intentat solucionar amb aquest camp de voluntariat, però òbviament, ens hem quedat molt lluny d’aconseguir-ho. Vam fer una jornada intensiva de neteja, i tot el que vam trobar i retirar dels carrers es inimaginable. Quantitats industrials de residus plàstics, papers, llaunes, mascaretes, paquets de tabac, inclús bolquers i fotografies.

Creem que el ser humà deu tomar consciència de la situació actual sobre els nostres impactes contaminants en el medi ambient, no només a nivell local com és el cas de la marjal, que cada cop està més deteriorada i bruta, sinó a nivell global. Hem de donar-nos compte de que estem destruint el nostre planeta com també de que salvar-lo només està a les nostres mans.

Per altra banda, entrant en detall del que han constituït aquestes jornades de voluntariat, he de dir que personalment, crec que han estat molt bé estructurades. En el punt de trobada, un casal proporcionat per l’Ajuntament, que en un futur serà un centre juvenil, abans que res repartíem les diferents feines a realitzar durant el dia, per a una col·laboració equitativa, com per exemple, la cura de les tortugues, fer fotografies, publicar en xarxes socials… Seguidament, agafàvem les bicis i pel camí de La Plana arribàvem a la marjal, normalment ens movíem prop del Camí de la Donació y l’Ullal de la Comare. Després d’unes hores esmorzàvem, i continuàvem una estona més fins que tornàvem al casal i realitzàvem una altra activitat, com per exemple, fer un cartell on ficava camp de voluntariat, publicar el que havíem aconseguit durant el dia o traçar les rutes per les que havíem anat en un mapa. L’últim dia no va seguir aquesta estructura, sinó que ens vam quedar en el casal i vam puntar bosses de tela i saquets del camp del voluntariat. Així mateix, la jornada de neteja, també vam estar al Parc del Meridià, un lloc molt natural i recomanable.

Personalment, crec que ha sigut una experiència molt enriquidora. Actuar per a millorar la situació ecològica sempre es satisfactori, i més si es comparteix amb persones responsables i igualment mogudes pel benestar mediambiental. Crec que brindar l’oportunitat com aquesta sempre serveix de referent per a les persones més joves quant a tindre consciència i tomar acció correctament. 

Jordi Serrano: Conferència inaugural de la UPEC – 03/07/2024

Aquest dimecres, a les 10 h, l'historiador i editor de Memòria del futur, Jordi Serrano, qui també...

Carta de València, capital de la memòria democràtica i antifeixista (15-5-2024)

Domènec Martínez García va ser el Vicepresident de la Mesa del VI Encuentro Estatal de Colectivos...

La nova llei del Parlament de Catalunya de foment de l’associacionisme

Al maig de l'any passat vam publicar a Memòria del Futur un vídeo sobre la meva compareixença en...

XII Trobada transfronterera d’entitats memorialistes. I evocació d’un terrassenc, Domènec Serveto, afusellat pels nazis

Reportatge sobre la XI Trobada Transfronterera d'Associacions de la Memòria Històrica, Democràtica...
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad