9 de maig de 1945: la fi del nazisme

9/05/2023

Avui celebrem l’entrada de les tropes soviètiques a Berlín i la capitulació del Tercer Reich. Sens dubte un dels dies més importants de la història de la humanitat. És una data poc recordada per raons fàcils d’explicar. A occident preferim recordar el desembarcament de Normandia (Operació Overlord) del 6 de juny de 1944 que és quan la coalició antifeixista occidental entra en la guerra a Europa. Una demanda de l’URSS des d’almenys, el 22 de juny de 1941 quan els nazis amb l’Operació Barbaroja envaeixen a traïció l’URSS. Mentre els aliats en la guerra a Europa (en el pacífic els morts els va posar els EUA) van perdre la vida 116.000 soldats dels EUA, 1.600.000 francesos i quasi 800.000 britànics. Els soldats de la URSS morts foren 17 milions de soldats. De fet, és més coneguda l’Ofensiva de les Ardenes que no la victòria de l’URSS després del setge a Leningrad (Sant Petesburgo) o de la batalla d’Stalingrad. Qualsevol observador mínimament honest reconeixeria l’abisme entre aquestes batalles i la seva significació.

No és ara el moment de parlar d’aquestes diferències, sí que ho és de commemorar la fi de la Segona Guerra Mundial. El 30 d’abril de 1945 un Hitler drogat i embogit se suïcida en el seu búnquer en veure apropar-se les tropes soviètiques a la capital. El 9 de maig de 1945 capitula el Tercer Reich.

Va ser una vergonya i una traïció als republicans espanyols de “La Nueve” de la 9a de la Divisió Leclerc, que els aliats no desembarquessin a les platges d’Almeria, de València o de Castelldefels.

Bé, teníem ganes de posar avui la foto que adorna aquest petit article que és només l’excusa per a recordar aquesta data memorable.

Melitón Varlámovich Kantaria fou el soldat que onejà la bandera.

Bilbao, pensionistes i dignitat

Contemplar les imatges de la vaga de fam protagonitzades pel Moviment de Pensionistes d'Euskal...

L’esquerra del Regne d’Espanya és antiamericana?

6 de juny de 1944. Hui, 6 de juny de 2023, és el 79 aniversari del Desembarcament de Normandia,...

La recerca del Sant Greal del treball amb joves: la participació

Per als cavallers medievals aconseguir el Sant Greal (la copa en la qual va beure Jesús a l'Últim...

Sobre la nova llei de foment de l’associacionisme del Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya està elaborant la Llei de Foment de l’Associacionisme, per aquest motiu...
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad