El confessionalisme en el 2024

Per deferència a la revista Sinpermiso.info (https://www.sinpermiso.info/textos/el-confesionalismo-en-andalucia-en-2024)

A Andalusia, el 2024 s’ha incrementat el confessionalisme que ja denunciàvem en anys anteriors. Com a exemples, citem algunes de les activitats de les quals Andalusia Laica té constància i, en molts casos, ha demanat explicacions:

Durant l’any 2024, el Govern i les diferents administracions andaluses no només no han mogut ni un dit per intentar recuperar part del patrimoni espoliat per l’Església catòlica (EC), sinó que han fet declaracions donant per bones les immatriculacions i permetent l’ús i abús dels molts milers de béns d’interès cultural que l’EC s’ha apropiat. Potser l’exemple més escandalós sigui el cas de la Mesquita de Córdoba, gestionada exclusivament pel cabildo, amb un Pla Director elaborat per aquest òrgan, que proposa una interpretació del monument ocultant o minimitzant el seu llegat andalusí i lucrant-se amb els diners de les entrades (almenys 20 milions d’euros anuals).

Ja al gener, es van celebrar a la Universitat de Sevilla, amb subvencions de l’Ajuntament i la Diputació, les Jornades de la Història de l’Església a Andalusia. Vam veure rectors fent gala de confessionalisme, com quan el d’Almeria va entregar el bastó de comandament a una confraria. Són diverses les universitats de la nostra Andalusia que tenen confraria pròpia, amb seu universitària. Encara hi ha hagut centres universitaris que han començat el curs escolar amb un acte que inclou cultes religiosos. S’han ampliat els ensenyaments de religió catòlica a les universitats, que ofereixen els títols de capacitació religiosa que exigeix la Conferència Episcopal per impartir la matèria de religió als centres educatius, i que exigeixen els mateixos centres educatius religiosos per a qui opti a impartir-hi classes de qualsevol matèria.

Al llarg de tot l’any, amb diners d’ajuntaments, diputacions, Junta d’Andalusia i altres institucions públiques, s’han multiplicat les activitats de les confraries en espais públics: processons diàries pels carrers de les principals ciutats; barres “cofrades” en places públiques en diferents moments de l’any, com les creus, les casetes de fira, les revetlles de barri i fins i tot en dies de Nadal. Cada vegada es desenvolupa més la faceta “etílica-festiva” d’aquestes associacions suposadament religioses. Mereix una menció especial la celebració d’una concentració “Magna” de passos de confraries a Sevilla el 8 de desembre, per veure els passos que es van haver de suspendre a Setmana Santa per la pluja; per ajudar a la realització d’aquest esdeveniment, la Junta d’Andalusia va concedir una subvenció de 600.000 euros, que se sumaven a totes les subvencions dels diferents ajuntaments. En algunes localitats, aquesta “Magna” va tenir com a conseqüència que processons que se celebren el dia de la Immaculada es canviessin de data, com va ser el cas de l’Aurora a Montilla, i la data escollida no va poder ser altra que el 6 de desembre, el dia de la nostra Constitució, aquella que diu que l’Estat és aconfessional. Un dels pocs festius que no té nom religiós, envaït per l’Església catòlica amb el seu exèrcit confrare.

El 2024 s’ha incrementat el nombre d’alcaldes i alcaldesses perpètues de l’altre món nomenades per ajuntaments d’Andalusia, i ja superen les 300; si aquest fenomen continua, no tindrà sentit convocar eleccions municipals, ja que la gestió municipal estarà eternament garantida per cristos i verges. S’ha incrementat la participació de les autoritats, no a títol personal sinó com a representants públics, en els actes religiosos, així com els acords, fonamentalment econòmics, entre ajuntaments i Junta d’Andalusia amb la jerarquia de l’Església catòlica. Els pessebres als ajuntaments i en altres seus administratives i espais públics s’han incrementat i normalitzat.

La radiotelevisió pública andalusa ha batut àmpliament el seu rècord d’emissions religioses: programes diaris de “reflexió” com “Palabras para la vida”; tots els diumenges, a més de la missa, s’emeten programes catòlics com “El Evangelio del Domingo” i “Testigos Hoy”, però també apareix setmanalment el programa dels evangelistes “Pan del Cielo”. No falten programes especials de diverses hores sobre algun temple o imatge, com el “Cristo de la Luz” de las Dalías (Almería); una quantitat d’hores de retransmissió de romeries, amb el primer premi per a “El Rocío”; notícies múltiples, durant tot l’any, sobre activitats de diferents confraries i altres actes religiosos. Sense oblidar el descontrol abusiu de la Quaresma i Setmana Santa: segons dades de la mateixa RTVA, hi ha hagut unes 900 hores de retransmissió de processons de Setmana Santa i altres programacions sobre aquesta començant per la Quaresma, amb més de 500 hores de desconnexió local a totes les províncies. A més d’aquestes programacions específiques, hi ha molts altres programes generalistes, com “Hoy en día”, “La tarde aquí y ahora”, “Andalucía en Directo”, etc., que van concedir molt de temps a l’esdeveniment catòlic de la Semana Santa. Fins i tot programes culinaris com “Cómetelo” es van dedicar a receptes de Quaresma, i fins i tot les preguntes del concurs “Atrápame si puedes” van acabar tractant temes de Setmana Santa.

El confessionalisme als centres educatius aquest any no només s’ha incrementat, sinó que s’ha potenciat des de la pròpia Junta d’Andalusia. Els pressupostos per als concerts educatius han augmentat, mentre s’han tancat centenars d’aules dels centres públics. Encara que cada cop menys alumnes tria l’assignatura de religió, la Consejería de Educación ha implantat el màxim horari en el currículum. Aquesta conselleria no només ha permès activitats i manifestacions religioses en horari lectiu als centres educatius, sinó que les ha promocionat amb decrets com el previ a la Setmana Santa, en el qual es va instar els centres a participar i desenvolupar activitats en relació amb la Setmana Santa, incloent-hi visites a esglésies i processons infantils. El mateix ha succeït amb les activitats “complementàries” en dates pròximes a Nadal on el desenvolupament normal de classes s’ha vist substituït en molts centres per l’elaboració de pessebres i visites a aquests per la visita a les aules dels Reis Mags.

És evident que els nostres líders polítics i “intel·lectuals” no són capaços de raonar, com ho fan des de fa més de dos segles a l’Uruguai, que l’única forma de fomentar la convivència i la modernitat i desenvolupar la democràcia, és separar l’Estat de les esglésies, mantenint el laïcisme a les institucions i els espais públics i “privatitzant les religions”. Andalusia Laica seguirà en aquesta tasca.

José Antonio Naz Valverde. President de Andalucía Laica.

Perquè li diguem Impostos si cal dir Contribucions

Estic llegint un llibre, Un libertario se encuentra con un oso de Matthew Hongoltz-Hetling, que...

Manifest 8M

Som dones magrebines procedents de contextos islàmics, som feministes per un 8 de Març sense vels....

L’estrany cas dels contravalors religiosos privilegiats enfront dels valors democràtics

Per Deferència de Nueva Tribuna i Laicismo.org Tractarem un cas estrany que es refereix a la...

10 minuts amb… Paula Gumbau Calpe

(Un espai d'entrevista que naix amb la voluntat de compartir visions i experiències de persones...
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad