Pi i Margall: el dia 1er de maig

8/09/2023

Poc s’ha destacat que a Espanya el primer a entonar el crit de «Guerra a la guerra!» va ser Pi i Margall, molt abans de la conferència de Zimmerwald o del moviment pacifista dels anys 70 i 80. Pi i Margall, capdavanter del republicanisme federal i expresident de la Primera República va ser l’únic que en 1895-1898 va plantar cara a l’onada militarista que va assotar el país en un sagnant esforç per preservar les restes colonials de l’Imperi a Cuba. Una trajectòria, de fet, conseqüent amb l’oposició sistemàtica de Pi a totes les guerres imperialistes des que en 1859 es va oposar a la invasió del Marroc. Aquest antiimperialisme de Pi va fer que al final de la seua vida fora cada vegada més pròxim al moviment obrer i a les aspiracions més revolucionàries d’aquest, començant pel rebuig a la guerra, tal com es pot comprovar en aquest article significativament dedicat al 1er de Maig.

El dia 1r de Maig va ser a Espanya, a Anglaterra, a Bèlgica, dia de grans i imponents manifestacions. Temien els Governs: s’alçava l’esperit dels pobles. Es preveia un nou món, alguna cosa que venia a esborrar les fronteres de les nacions, matar la guerra i establir la pau sobre la justícia i el treball. Quina llàstima que s’ha fet decaure la festa i haja decaigut! No els jornalers, tots els homes que senten amor a la humanitat haurien de concórrer a celebrar-la.

S’ha repartit Europa l’Àfrica i lluita ja sobre les bogues de la terra que a cada nació correspon. Anglaterra i Rússia són fa temps propietàries del Nord d’Àsia i estan ara esquarterant a la Xina. No per a detindre-les, sinó per a ser partícips de la despulla han anat allà recentment Alemanya i Itàlia. La més poderosa nació d’Amèrica, la més poderosa indústria i el seu comerç, s’ha deixat portar d’Europa i s’ha fet campió de la força.

Pateix violència el món, i no hi ha rei ni cap d’Estat que treballe perquè predomine el dret. Mai es va usurpar amb la descaradura que ara estranyes terres; mai es va ocultar menys que ara el propòsit d’usurpar-les. Amb reduir a la seua obediència al món amenacen els anglosaxons d’Orient i d’Occident.

Res cal esperar del Congrés per al general desarmament. S’armen a més i millor els que ho van proposar, i no cessen en les seues conquestes. Volen ja, no que les nacions llicencien els seus exèrcits ni arraconen les seues esquadres, sinó que es comprometen a no augmentar-los: busquen hipòcritament, per un statu quo, la sanció de les seues bàrbares depredacions. Isca del Congrés el que isca, no cal dubtar-lo, prevaldrà la guerra.

La guerra no la pot atallar sinó el treball: el concert dels treballadors tots per a no donar la seua sang en holocaust de l’ambició i la supèrbia. És la guerra per als que la dirigeixen i la sostenen brollador d’honors i riqueses; per als que treballen, el pitjor dels assots: al treball toca desarmar-la.

Voldria jo, no sols que en totes les ciutats se celebrara anualment la festa del 1r de Maig, sinó que també en les fites de tres o més nacions es reuniren jornalers de diferents parts del món i, posades en feix les seues banderes s’abraçaren i declararen guerra a la guerra.

Madrid, 24 d’abril de 1899.

Vegeu l’original a Pi i Margall, “El día 1º de mayo”, El Nuevo Régimen. Semanario Federal, año IX, núm. 435, 6 de mayo de 1899, p. 1.

La meua experiència a l’Institut Valencià de la Joventut, 2015-2023

He format part de l’anomenat «Govern del Botànic» de la Generalitat Valenciana durant els uit anys...

La nova llei del Parlament de Catalunya de foment de l’associacionisme

Al maig de l'any passat vam publicar a Memòria del Futur un vídeo sobre la meva compareixença en...

XII Trobada transfronterera d’entitats memorialistes. I evocació d’un terrassenc, Domènec Serveto, afusellat pels nazis

Reportatge sobre la XI Trobada Transfronterera d'Associacions de la Memòria Històrica, Democràtica...

Crònica dels anuncis de perfum

Fins ara als diaris hi podeu trobar cròniques de viatges, parlamentàries, de guerra, roses, etc....
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad