Per on van els futurs de les polítiques de joventut a la Comunitat Valenciana

3/05/2023

– Emancipació. Les polítiques de joventut han de tindre sempre, com a prioritat, l’emancipació. Per tant l’Institut Valencià de la Joventut, o la part del Govern responsable de les polítiques de joventut, haurà de reforçar el dret d’incidència (o d’ingerència?) en tots els departaments que tenen que vore amb eixa emancipació: Ocupació, habitatge, mobilitat, educació… I la Comissió Interdepartamental i un possible Carnet Jove de la pròpia Generalitat poden ser dos instruments, que ben utilitzats poden donar bons resultats: una Interdepartamental amb reunions periòdiques, amb acords vinculants, amb difusió coordinada de tots els serveis i programes… I un Carnet Jove de la Generalitat que integre l’European Youth Card i el Carnet d’Alberguista, com fins ara, millorant l’accés directe al transport públic: descomptes importants a tot el territori, integrant tots els usos. L’accés directe a la cultura: museus gratuïts, teatre al 50%… i que incorpore el Carnet de Biblioteca, la carpeta ciutadana, amb notificacions, ajudes i beques que reps… la signatura digital…

La Xarxa Jove. Necessitem consolidar-la. I consolidar-la passa, en un primer pas, pel Contracte Programa, aconseguint la Plurianualitat (quatre anys) amb un nou Decret, i per una nova Llei que garantisca la incorporació, en les RPT [Relacions de Llocs de Treball] municipals, d’unes ràtios professional per número d’habitants. I consolidar-la passa per una bona formació reconeguda (un Màster de Joventut?) i instruments i protocols que faciliten la coordinació i seguiment de les actuacions. I consolidar-la passa per tindre dades, estudis, un Observatori Jove actiu i participat que ens permeta detectar necessitats i controlar el que funciona.

L’Oci Educatiu. El reconeixement de la importància de l’oci educatiu passa per la coordinació amb l’educació formal (i d’ahí la importància d’incorporar les competències educatives de l’UE als nostres objectius, i buscar que ens incorporen a la nova Llei d’Educació), i per la generació de sinergies entre totes les entitats que ja estan fent oci educatiu, mitjançant la creació d’una xarxa, l’Aliança per l’Oci Educatiu, que, apart de les entitats locals i les associacions juvenils, ha d’incorporar el món de la cultura (bandes de música, corals…) i l’esport que també treballen l’educació en el temps lliure. I deuríem parlar de la necessitat de millorar i ampliar les instal·lacions existents (inclús les de l’IVAJ), centres comarcals de recursos?

– La informació juvenil. Hem de reafirmar-nos amb el que ja sabem: els millors comunicadors cap a la gent jove és la pròpia gent jove. La figura dels i les corresponsals deu ser reforçada amb formació, reconeixement i recursos per poder ser els protagonistes d’ixa informació. Donant-los suport de forma propera i online i plantejant campanyes que partisquen de les seues necessitats i amb els seus llenguatges.

– La Participació. És evident que tot el nostre treball està encaminat a facilitar la participació de la joventut: reforçant les entitats existents, educant en la participació a partir de l’oci educatiu, arribant a més gent jove allà on està organitzada. La nostra raó de ser és una joventut compromesa amb la millora de la seua societat.

– L’Estratègia Valenciana de Joventut 2024-2030. Tot l’anterior passa per aprovar una nova EVJ. Una Estratègia consensuada amb la joventut, realista, però ambiciosa, que amplie i consolide la Xarxa Jove (amb un 2n Pla de Municipalització), que establisca les bases d’una acció coordinada de totes les Conselleries per una emancipació plena de la joventut, i que visualitze i done suport a tot l’oci educatiu existent perquè arribe a totes les persones joves de la Comunitat i es reconega la seua importància com a part necessària del sistema educatiu.

Jordi Serrano: Conferència inaugural de la UPEC – 03/07/2024

Aquest dimecres, a les 10 h, l'historiador i editor de Memòria del futur, Jordi Serrano, qui també...

Carta de València, capital de la memòria democràtica i antifeixista (15-5-2024)

Domènec Martínez García va ser el Vicepresident de la Mesa del VI Encuentro Estatal de Colectivos...

La nova llei del Parlament de Catalunya de foment de l’associacionisme

Al maig de l'any passat vam publicar a Memòria del Futur un vídeo sobre la meva compareixença en...

XII Trobada transfronterera d’entitats memorialistes. I evocació d’un terrassenc, Domènec Serveto, afusellat pels nazis

Reportatge sobre la XI Trobada Transfronterera d'Associacions de la Memòria Històrica, Democràtica...
Aquesta web utilitza galetes pel seu correcte funcionament. En fer clic en el botó Acceptar, estàs donant el teu consentiment per usar les esmentades galetes i acceptes la nostra política de galetes i el processament de les teves dades per aquests propòsits.    Configurar i més informació
Privacidad